Konstruktiv Iskola

Konstruktiv Iskola

Konstruktiv Iskola

A KONELI Iskolákban az Önbecsülés és Önbizalom kialakítása is a pedagógiai célok között!

Egyéni képesség, készség és kompetencia fejlesztés avagy mi határozza meg gyermekeink sikeres jövőjét?

2016. július 29. - Kardos Éva

A KONELI Iskolákban a gyermekek önbecsülésének, és önbizalmának kialakítására helyezik a hangsúlyt, és ezzel is segítik a gyermekek sikeres jövőjét!

Egyéni képesség, készség és kompetencia fejlesztés a avagy mi határozza meg gyermekeink sikeres jövőjét?

 

 

Siker,  Önbecsülés és Önbizalom nélkül

Talán ti is gondolkodtatok már azon, hogy lehet, hogy híres, körülrajongott emberek rosszul érzik magukat a bőrükben, és úgy hiszik, még mindig nem elég, amit letettek az asztalra? Az agresszív kamasz, aki verekszik, káromkodik, senkit sem kímél, és soha nem mutat sem gyengeséget, sem félelmet, valójában mindent azért tesz, hogy hangyányi önbecsülését kissé feljebb tornázza… Másfelől pedig a visszahúzódó fiú, aki magának való, mégis boldog, sikeres párkapcsolatban él, ismeri a képességeit, készségeit  és elégedett magával.

 

Az Önbecsülés és Önbizalom sikerrel jár

untitled.png

Nem is lehet kérdés felnőttként, hogy a boldog sikeres életérzés kialakítása, és fenntartása, az egyik fontos cél az emberek életében. Felnőttként felismertük, hogy minden cselekedetünket ennek rendelünk alá, a végső célhoz vezető úton. Mindebből kiindulva az is egészen biztos, hogy minél hamarabb felismerjük az Önmagunkban található értékeket, annál boldogabb és sikeresebb jövő felé haladhatunk.

Gyermekként viszont, az elénk tárt mintákból, a kapott reakciókból, kérdéseinkre kapott válaszokból, és az elénk tárt lehetőségek igénybevételét követően, tudunk csak építkezni. Nincsenek még tapasztalataink, hogy a világban milyen lehetőségek vannak, igy azokat nem is tudjuk elképzelni. Szülőként, Felnőttként, Pedagógusként, feladatunk, és felelősségünk is egyben, hogy segítsük a gyermekeket ennek felismerésében. 

Mindenkiben létezik egy olyan egyedi képesség, amivel boldoggá és sikeressé válhat!

 

KONELI ISKOLÁKBAN A PEDAGÓGUSOK

imagessgw6w3qw.jpg

A KONELI Iskolák pedagógusainak ez a legfontosabb célkitűzése, hozzásegíteni a gyermekeket a bennük levő egyedi értékek felismeréséhez, ezeket ápolni és mélyíteni, hogy Önmagukban  pozitív önbecsülést, önbizalmat alakíthassanak ki. Hogy ne csak higgyék, hanem az ehhez szükséges "hogyanokat" is ismerjék és alkalmazzák. A végső cél, hogy megtalálják Önmagukat.

Ez egy hosszú folyamat, már megszületéstől folyamatosan megfigyelhető, szakmai szemmel és tudással pedig pozitív irányba irányítható, terelhető.

A KONELI Iskolák pedagógusai, nagy hangsülyt fektetnek a gyermekek egyéni értékeinek feltárására, előtérbe hozatalára, és ennek az értéknek a használatára való meg tanításra. Pedagógusaink, mind képesek felismerni, és differenciáltan fejleszteni, a képességeket, készségeket, kompetenciákat. Az ehhez szükséges elméleti fogalmakat ismerik, azokat, modern gyakorlati módszerekkel képesek alkalmazni.

Lássuk, mi a módszerünk..

imagesfj3g2p8t.jpg

A képességek, készségek, kompetenciák összehangolt fejlesztése, a gyermekek számára, olyan játékos, életkori feladatokkal, melyekkel saját belső motiváltságukat tudjuk elmozdítani. Olyan közös csoportfeladatok kidolgozása, melyben a gyermekek a játék és közös programok által szinte észrevétlenül ismerhetik meg a világot, fejlődhetnek képességeik, készségeik, tanulhatnak,

Egy környezetismeret foglalkozás a KONELI Iskolában..

imageswwp8nuve.jpg

Példaként hozva, a KONELI Iskolákban a diákok a környezetismeretet a szabadban,(pl. saját tankert, botanikus kert, állatkert, tanösvény kirándulások során),  valóságos formájukban ismerhetik meg, az ismeret elsajátításához pedig olyan közös feladatot kapnak, melyet csoporttársaikkal együttműködve, közösen tervezhetnek, alakíthatnak, oldhatnak meg.

A felfedezés során a tanulók előismeretei, tapasztalatai kerülnek előtérbe, melyek a fogalomalkotást és az összefüggések megtalálását segíthetik. Az egyén ötletei, kérdései kerülnek előtérbe, konfrontálódva a többi tanulóéval, ezt a tanulók közötti kommunikációval, véleménycsere biztosításával tesszük elérhetővé.
A végén egyfajta összegzésként és a következő lépés bevezetéseként az ötletek, fogalmak összegyűjtése következik.. Ezt követően kerül sor a fogalmak rendszerezésére, kapcsolatba hozására és az összefüggések feltárására.

Minden módszer a tanulók aktív tevékenységére alapoz, legyen ez akár szellemi,  testi vagy lelki aktivitás, de ez különböző mértékben van jelen a módszer során.

Mit teszünk a KONELI  ISKOLÁBAN

A Koneli Iskolákban a pedagógusoknak célja, hogy a gyermekek tehetség pontjait felismerjék, azoknak gazdag teret engedjenek. A gyermekek önbecsülését és önbizalmát erősítsek, az ezekhez szükséges képességeket, készségeket, azaz kompetenciákat erősítsék.

 

 

Továbbképzett pedagógusok oktatnak a KONELI Iskolákban!

Óriási jelentősége van, hogy gyermekeinket kik nevelik, oktatják....

Továbbképzett pedagógusok oktatnak a KONELI Iskolákban!

Óriási jelentősége van, hogy gyermekeinket kik nevelik, oktatják....., ez minden felelős szülő számára egyértelmű, hiszen a pedagógusok, gyermekeinkkel napi 8-10 órában foglalkoznak, és személyes életükkel, mutatnak példát .  

A JÓ PEDAGÓGUS

Igy egyáltalán nem  mindegy, hogy a pedagógus milyen értékrendet képvisel, milyen módszertani tudással rendelkezik, milyen előadáskészsége van, vagyis mit és hogyan fog átadni gyermekeinknek. Nélkülözhetetlen egy olyan pedagógustársadalom, amely rendelkezik a reformfolyamatok előmozdításához szükséges tudással, attitűdökkel, készségekkel, motivációval és kitartással.

Azok a pedagógusok, akik valóban a gyermekeket tartják a legfontosabbnak, és céljuk, hogy a legjobbat, legtöbbet adhassák a gyermekeknek, Ők azok akik képesek ezen tudást elsajátítani.

MÓDSZERTANI ELŐKÉPZÉS

A KONELI Iskolákban, minden pedagógus módszertani továbbképzésen vesz részt. Pedagógusi kompetencia képzésünk akkreditált rendszer szerint, professzoraink által lett összeállítva, ezzel biztosítva, a magasfokú, és egyedülálló tudás átadását. A továbbképzést a  2016-2017 évtől kezdődően végzik el a leendő Iskolai pedagógusok, akik közül a legjobbak kapják meg a lehetőséget, hogy a KONELI Iskolákban, a pedagógusi posztot betölthessék..

A PEDAGÓGUSOK A KONELI ISKOLÁKBAN

A KONELI Iskolákban az oktatás kiváló minősége hozzásegiti a gyermekeket, hogy belőlük kreatív, vállalkozó, innovatív, önálló fiatalok nőjenek fel, azzal a képességgel és motivációval, hogy egész életükön át tanuljanak, fejlődjenek, belőlük egészséges, felnőtt váljon. Mindez akkor történik meg, ha a pedagógusok seregei maguk is a munka világát fontosnak tartó vállalkozók, innovatívak és élethosszig tanulnak, ismerik az egészséges életvitel kialakításához szükséges tudást.

Csak az intelligens, magasan képzett, nagy képzelőerejű, gondos pedagógusok képesek megfelelő választ adni a fejlett társadalmak oktatási rendszereivel szembeni igényekre.

A tanárjaink, saját magukról  és munkájukról elmélyült tudással rendelkeznek. Széles körű szakmai készségeket sajátítanak el a továbbképzés során, a  tanításban, tervezésben, mérésben és a személyes kapcsolatokban. Rugalmasak, és nyitottak a megújulásra és az élethosszig tartó tanulásra. A szaktárgyakban is kompetensek, és képesek csapatmunkában dolgozni. Tanítási készségek repertoárjával rendelkeznek, többek között képesek fogékonnyá tenni, és motiválni a tanulókat. Értik a fiatalok intellektuális, érzelmi és lelki fejlődését, és együttérzőek a problémáik iránt.

A szülőkkel való hatékony kapcsolattartáshoz szükséges készségekkel rendelkeznek, Az élethosszig tartó tanulás keretében új tervezési, szervezési és kivitelezési folyamatokat ismernek. A tanárok nyitottak  arra is, hogy kapcsolatot teremtsenek az iskola előtti és iskola utáni neveléshez, tanácsot adjanak a szülöknek, amennyiben szükséges.

További információ és jelentkezés:

info@koneli.hu

www.koneli.hu

Modern tanulási technikák a KONELI Iskolákban..

2017. szeptember 01. napján terveink szerint megnyitja kapuit, az első komplex konstruktív pedagógiát alkalmazó iskolamodell.

 

Az iskola legfontosabb előnyei között szerepel, hogy pedagógusait első körben, saját pedagógiai programjára képzik, és a legtehetségesebb pedagógusokat alkalmazza. További fő erőssége, hogy konstruktív életvezetést alkalmazó, reformpedagógiai módszert, ma is elismert professzor szakemberek állítják össze, ezzel megteremtve, az egyik legfontosabb értéket, a szakmaiságot.

A KONELI iskolában, a legfontosabb hogy a gyermekeknek olyan feltételeket teremtsünk, és olyan értékeket adjunk át, melynek segítségével, Önmaguk saját motiváltságát használják, a tudás elsajátítása során.

A Modern technikák, melyet a KONELI Iskolákban alkalmazunk, pontosan ezt a célt szolgálják, egyszóval azt hogy a gyermekeink boldogan tanuljanak, saját belső motiváltságukat használják. A pedagógus feladata, hogy megmutassa, hogyan érhetik el, ezt a gyermekek.

I. MODERN TANULÁSI TECHNIKÁK A KONELI ISKOLÁKBAN

  1. Projekt témák az egész oktatási év alatt

    . A projektmódszer a tanulói tevékenységek tudatos tervezését igényli. A tervezésnek két fő szinten kell megtörténnie. Az első az egész folyamatra vonatkozik, amely során meghatározott ismeretekhez és képességekhez kívánjuk eljuttatni a tanulókat. A másik szint az egyes projektek megtervezését jelenti, amelyhez a tanári motiváció és segítség tudatos jelenléte is szükséges. Lényeges vonás, hogy megszűnik a verbális képességek fölényhelyzete, az eltérő képességek egyenértékű szerephez jutnak a közösen választott feladat közös megoldásában.
  2. Differenciált tanulás (csoport és egyéni munka feladatokkal)

    1. Egyéni munkával, a pedagógus jobban felismerheti a gyermek egyéni készség-képesség szintjét, ezzel a tanulót önállóságra neveli, pl. egyéni adatgyűjtésekkel
    2. Csoport munka olyan gyakorlati módszer, melynek során a tanulók különböző manipulatív tevékenységet végeznek. Ezáltal fejlődik a segítőkészség, a tolerancia és a kézügyesség. Az egymásra való odafigyelés kap jelentős szerepet.
  3. Kooperatív tanulás:

    kooperatív-együttműködésen alapuló tanulásszervezés, a csoportban való tanulás legmagasabb szintjén áll. Ennél a tanulásszervezési módnál a legerőteljesebb a csoporttagok egymásrautaltsága, tehát az elsajátítandó tananyag mellett a tanulók egyéb társas viselkedési normát, együttműködési készséget sajátíthatnak el. Ezeknek a készségeknek - képességeknek a meglétét a tanár nem elvárja, hanem a különböző kooperatív módszerekkel megtanítja.

II. Miért fontos, hogy gyermekeink konstruktív, modern technikákkal tanuljanak?

 
az öncélú ismeretelsajátítás mellet gyakorolják a másokra való odafigyelést, az önálló gondolkodást, a türelmet, az elfogadást, a másokért felelősségteljes segítőkész magatartást; továbbá fejlesztik a kommunikációs készséget, az együttműködés készségét, a szervezői képességeket, valamint a segítő, önmegtartóztató alkotói magatartást. 

A tanulók pedig (párokban, vagy csoportokban) sajátítanak el ismereteket, folyamatosan lehetőséget kapva önmaguk, illetve társaik értékelésére, munkáik elemzésére. Így nyílik lehetőség a csoporton belüli differenciálásra is.

 

Iskolánkról folyamatosan osztunk meg tartalmakat. Következő témánk az egyéni képesség és készség fejlesztésről fog szólni

Információ: www.koneli.hu

süti beállítások módosítása